Informacja dotycząca Afrykańskiego Pomoru Świń

Informacja Afrykański Pomór Świń

.

ULOTKA INFORMACYJNA

Wymogi dotyczące zabezpieczenia gospodarstw, w których utrzymywane są świnie, wynikające
z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków
podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, zmienionego
rozporządzeniem MRiRW z dnia 9 lutego 2018 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 360).
Wymagania ustanowione w tym rozporządzeniu mają na celu zwiększenie ochrony stad świń przed
ASF w gospodarstwach, położonych na terytorium Polski również poza obszarami objętymi
restrykcjami w związku z występowaniem ASF (poza obszarem zagrożenia, objętym
ograniczeniami i ochronnym).
Wymagania dla gospodarstw, w których utrzymywane są świnie: 

  1. karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
  2. prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren
    gospodarstwa oraz rejestru wejść do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
  3. zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno
    żyjących oraz domowych,
  4. utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane
    tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do
    innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
  5. wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te
    czynności tylko w danym gospodarstwie,
  6. stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem
    tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się
    afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie
    obuwia,
  7. bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
  8. używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz
    obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
  9. wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane
    świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie
    mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także
    stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania
    środka dezynfekcyjnego,
  10. sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta,
    warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
  11. zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co
    najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – w przypadku utrzymywania świń
    w gospodarstwie w systemie otwartym.

W gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, obowiązuje również zakaz:

  1. wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok
    dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
    pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem
    ASF,
  2. wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72
    godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt,
  3. karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub
    obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu
    unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co
    najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom,
  4. wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie słomy na ściółkę dla
    zwierząt, pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę
    słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu
    niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem.

Ważne daty:
Od dnia 28 lutego 2018 r. – powyższe wymagania obowiązują w gospodarstwach, w których
utrzymywane są świnie, zlokalizowanych na terytorium RP poza obszarami objętymi restrykcjami
(poza obszarem zagrożenia, objętym ograniczeniami i ochronnym).
Od kwietnia 2018 r. – prowadzone będą planowe kontrole weterynaryjne w zakresie spełnienia ww.
wymagań.
Postępowanie w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości – na podstawie przepisów ustawy z
dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt:
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w spełnianiu powyższych wymagań, powiatowi lekarze
weterynarii:

1) zgodnie z art. 48 b ust. 1 pkt 1 ww. ustawy będą wydawać decyzje administracyjne z nakazem
usunięcia uchybień w czasie nie dłuższym niż 5 miesięcy;
lub
2) zgodnie z art. 48 b ust. 1 pkt 2 ww. ustawy będą mogli wydawać decyzje z nakazem uboju lub
zabicia świń oraz zakazem ich utrzymywania w gospodarstwie, z możliwością uzgodnienia
z hodowcą czy świnie zostaną poddane ubojowi w rzeźni, czy też ubojowi na użytek własny;
3) zgodnie z art. 48 b ust. 3 będą wydawać decyzje z nakazem uboju lub zabicia świń i zakazem ich
utrzymywania, w przypadku nieusunięcia uchybień po czasie określonym w decyzji, o której
mowa w pkt 1);
4) za ubite lub zabite świnie nie przysługuje odszkodowanie ze środków budżetu państwa.
5) nie wcześniej niż przed upływem roku od wydania zakazu utrzymywania świń w gospodarstwie,
hodowca może zgłosić do powiatowego lekarza weterynarii, że jego gospodarstwo spełnia
wymagania. Jeżeli kontrola weterynaryjna, przeprowadzona na wniosek posiadacza zwierząt
wykaże, że w gospodarstwie zapewniono spełnianie wymagań, powiatowy lekarz weterynarii
może uchylić decyzję zakazującą utrzymywania w tym gospodarstwie świń.

Przygotowywany jest program wsparcia finansowego dla gospodarstw w przypadku czasowej
likwidacji hodowli świń w wyniku wydania decyzji powiatowego lekarza weterynarii. Wypłata
środków finansowych będzie realizowana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
(ARiMR). Przewidywana wysokość środków pomocowych wynosi 131,40 PLN/za 1 sztukę świni/rok
przez 3 lata za każdy rok nieutrzymywania świń:

  1. za każdą świnię, w gospodarstwach utrzymujących do 50 świń,
  2. w gospodarstwach utrzymujących powyżej 50 świń, wsparcie będzie wypłacane
    maksymalnie za 50 sztuk.

Główny Lekarz Weterynarii przypomina!!!!!
Afrykański pomór świń (ASF) występuje w Polsce od lutego 2014 roku.
To śmiertelna, zakaźna oraz zaraźliwa choroba świń oraz dzików. Nie zagraża życiu i zdrowiu
człowieka. Powoduje jednak znaczne straty dla właścicieli świń oraz dla producentów mięsa
wieprzowego.
Jak rozpoznać ASF?
U zwierząt występuję gorączka, może osiągać nawet do 42°C, przyśpieszony oddech, osowiałość,
możliwa utrata apetytu i pragnienia (niekoniecznie), przekrwienia lub zasinienia mogą wystąpić na
uszach, ogonie, kończynach i klatce piersiowej. Zazwyczaj pierwsze w stadzie chorują duże sztuki:
lochy, knury, tuczniki. Padnięcia nawet pojedynczych świń w stadzie mogą być skutkiem rozwijania
się zakażenia świń wirusem ASF w gospodarstwie. Nie należy zatem zwlekać ze zgłoszeniem
informacji o niepokojących objawach do lekarza weterynarii opiekującego się stadem lub
do najbliższej lecznicy dla zwierząt. W przypadku wykrycia ASF w gospodarstwie, w którym
przestrzegane są przepisy prawa dotyczące zdrowia zwierząt oraz identyfikacji i rejestracji świń –
właścicielowi przysługuje pełne odszkodowanie za zabite zwierzęta, zniszczone produkty i sprzęt w
gospodarstwie.
Szczegółowe informacje na stronach: https://www.wetgiw.gov.pl/ASF lub u właściwego
powiatowego lub wojewódzkiego lekarza weterynarii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *