W ramach przygotowań do Świąt Wielkanocnych w naszym Kole trwają prace nad przygotowaniem ozdób na Świąteczny Stół. Mamy już szydełkowane kurki, jajka, koszyczki a nawet serwety. Teraz czas na zrobienie zajączków i baranków! Będzie pięknie i kolorowo…
Przygotowujemy również potrawy na wielkanocny stół. Prezentacja i degustacja odbędzie się 19 marca 2016 r. o godz. 17:30 w sali OSP w Bąkowie.
Przepisy KGW w Zbytkowie na potrawy Wielkanocne:
- Biała kiełbasa w koszulce
Składniki:
0,5 kg białej parzonej kiełbasy, 1 kg ziemniaków, 2 żółtka, łyżka masła, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 szklanki oleju do pieczenia, gałka muszkatołowa, sól.
Wykonanie:
Kiełbasę pokroić w wąskie paski długości 5 – 7 cm. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać masło, żółtka, mąkę i szczyptę świeżo utartej gałki muszkatołowej. Zagnieść ciasto. Każdy pasek kiełbasy owijamy porcją ciasta. Smażyć na małym ogniu w głębokim oleju aż nabiorą złotego koloru. - Rolada z karkówki z omletem:
Składniki:
1,5 kg chudej karkówki, 20 dag piersi z kurczaka, 5 plastrów wędzonego boczku, 5 pieczarek, pół czerwonej papryki, pół pęczka szczypiorku, pół cebuli, 3 jajka, sól, pieprz, łyżka masła, 4 łyżki oleju.
Wykonanie:
Karkówkę umyć, osuszyć, rozciąć. Mięso rozbić na jak największy płat. Posolić i popieprzyć. Kurczaka pokroić na 4 grube paski, dodać sół, pieprz. Olej rozgrzać na patelni, włożyć kurczaka, obsmażyć ze wszystkich stron. Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Poddusić na patelni po smażeniu kurczaka. Ostudzić. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać, jajka roztrzepać i dodać do pieczarek. Cebulę, paprykę i szczypiorek wymieszać i przyprawić do smaku. Połączyć z jajkiem i usmażyć omlet. Omlet ułożyć na karkówce. Przykryć plasterkami boczku. Wzdłuż jednego boku ułożyć kawałki kurczaka. Ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami. Roladę obsmażyć na oleju i piec ok godziny w piekarniku. - Deser „Kopa”:
Składniki:
Puszka anasów pokrojona w kostkę, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów włoskich-krojonych, pół śmietany kremówki, łyżka żelatyny, 1 kostka masła, 3 łyżki cukry pudru, 2 żółtka, cukier waniliowy, alkohol.
Wykonanie:
Upiec biszkopt. Rodzynki i orzechy zalać na 2 godz.alkoholem – wódka. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę. Do puszystej masy dodać pokrojony w kostkę biszkopt, ananasy, orzechy i rodzynki. Uformować kopę, ozdobić bitą śmietaną i owocami.
SMACZNEGO 🙂
red E.S.
źródło: https://www.mojekgw.pl/artykuly/pokaz/wielkanoc-tuz-tuz,1863
https://www.mojekgw.pl/artykuly/pokaz/potrawy-wielkanocne,1538
Pysznie, bardzo fajny przepis 😉