Przygotowując się na wydarzenie jakim jest pokaz Stołów Wielkanocnych, w którym zbytkowskie gospodynie w obecnej kadencji będą brały udział po raz trzeci (2014 r. Pruchna, 2015 r. Strumień i 2016 r. Bąków) wykazały się dużą pomysłowością, zdolnościami kulinarnymi, a także artystycznymi.
Prace nad opracowaniem menu wielkanocnego oraz same przygotowania potraw trwały kilka dni. Motorem napędowym prac były niewątpliwie Anna Pieczka, Anna Bober i Maria Mika. Panie mają duże zdolności kulinarne i bogate doświadczenie. Jednak w trójkę trudno byłoby przygotować tak obszerny wachlarz tradycyjnych dla tych świąt dań oraz deserów na które składały się m.in. faszerowane jajka, żurek, „zajączkowe” paszteciki, szynka, chleby, biała kiełbasa zapiekana w jabłkach i żurawinie, roladki śledziowe, babki, kopa oraz mazurek i wiele innych. KGW w Zbytkowie działa zawsze jako zgrana grupa osób, dlatego w gotowaniu, pieczeniu, smażeniu i innych pracach składających się na efekt końcowy jakim była degustacja w bąkowskiej strażnicy pomagały także Grażyna Ochodek, Wiesława Kuś, Bożena Dziewięcka, Urszula Francuz, Jolanta Szymoszek oraz Ewelina Szczepańska.
Prezentowany przez Koło ze Zbytkowa Stół ozdobiony został różnymi dekoracjami, które, a jakże w większości wykonane zostały przez uzdolnione zbytkowskie gospodynie.
KGW Zbytków podczas pokazu Stołów Wielkanocnych w Bąkowie reprezentowały Maria Mika, Wiesława Kuś, Urszula Francuz, Grażyna Ochodek oraz Anna Pieczka, która przedstawiła krótki opis przygotowanych dań. Uwiecznieniem na zdjęciach bogato zdobionego i suto zastawionego stołu, uczestników wydarzenia oraz prac z nim związanych byli państwo Alina i Bogusław Wawrzyczek.
E. Szczepańska